Assalam..
Alhamdullilah,
syukur sangat sebab dah berjaya buat Lamb Chop sendiri, kalau sebelum ni nak
makan jer kena gi kedai. Atas permintaan suami sebenarnya dan diri sendiri pun
teringin nak makan western tp sebab malas punya pasal tak pernah buat, tapi
bila suami minta isterinya buatkan kan..terus jer buat sebab nak jadi isteri
solehah..hihi =)
Lamb Chop Black Pepper Sauce + Mashed Potato |
Lamb Chop
Bahan-bahan :
Bahan-bahan untuk Lamb Chop |
1) Daging kambing (4 keping)
2) ½ kiub ayam
3) 2 sudu besar sos tiram
4) 2 sudu besar kicap mee
5) 3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
6) 1 cm halia (tumbuk kasar)
7) Lada hitam, lada sulah, rosemary,tyme,oregano
8) Sedikit olive oil (minyak zaitun)
Cara-cara :
1) Bersihkan daging kambing ( Klik Sini untuk tips hilangkan
bau hamis daging - sesuai untuk wastern style) dan toskan.
2) Ketuk-ketuk sikit bahagian isi daging kambing supaya ianya tidak
liat nanti. Senang untuk dimakan.
3) Lumurkan kepingan daging dengan kiub ayam (nadia guna kiub
ayam KNORR yang tak der MSG). Cukup dengan ½ kiub ayam untuk 4-5 keping daging.
4) Diikuti dengan rosemary, tyme, oregano (rempah
ratus mat salleh nie). Kemudian barulah lumurkan dengan lada hitam dan juga lada sulah. (kalau tak de rempah ratus mat salleh ni, cukuplah dengan lada hitam yang ditumbuk kasar).
Lumurkan dengan rosemary, tyme, oregano kemudian diikuti dengan lada hitam dan lada sulah |
5) Gaulkan dengan sos tiram dan juga kicap (kicap mee). Nadia guna kicap manis yang ada kat umah jer sebab nak jimat..
Gaulkan dengan sos tiram + kicap |
6) Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
7) Letak sedikit olive oil (minyak zaitun) supaya daging tak kering.
Nota :
1) Mesti ikut turutan untuk perapan meresap dan sedap.
2) Perap paling kurang 1 jam, seelok2nya semalamam untuk
rasa yang lebih ummphh..
Selepas itu barulah dibakar.
Black Pepper Sauce
Bahan-bahan :
Bahan untuk black pepper sauce |
1) Sebiji bawang besar holland (dicincang halus)
2) 4 sudu besar (rata) tepung gandum
3) 1 kiub ayam
4) 2 sudu besar sos tiram
5) 2 sudu besar kicap manis (untuk gelapkan sos)
6) 4 sudu besar sos lada hitam
7) 2 sudu besar lada hitam (tumbuk kasar)
8) 3 cawan air atau lebih
9) 2 sudu besar mentega
Cara-cara :
1) Cairkan mentega ke dalam periuk, tumis bawang besar
hingga layu dan berbau wangi (jangan sampai garing sebab nanti akan rasa pahit).
2) Masukkan lada hitam, tumis sekejap.
3) Masukkan tepung gandum (tak perlu bancuh dengan air),
kacau terus supaya tak bergentel.
4) Masukkan air. Kacau sebati. Kemudian masukkan kiub ayam.
5) Masukkan sos lada hitam, sos tiram dan kicap.
6) Kalau pekat, tambah air.
7) Terakhir sekali, sesuaikan rasa dan juga warna.
PERHATIAN !!!
Klik Sini jika anda berminat untuk try resepi MASHED POTATO
PERHATIAN !!!
Klik Sini jika anda berminat untuk try resepi MASHED POTATO
No comments:
Post a Comment